Wednesday, June 23, 2010

the childhood dream

im pretty sure tht ppl around me semua tau yg aku tgk bola but rseny xde sape tau crita pasal mcm mne aku boleh minat tgk bola..yg mula2 skali first time tgk and lps tu how aku berangn2 someday yg bnda ni nk jdkan career.

it all started time world cup 2002..time tu drjh brape ah?4 ke 5?mls nk kire.time tu kt kmpung,klntan..so my grandpa minat bola..tgh tgk wc.that evning,england vs brazil..sbagai cucu yg syg akn atukny..ddk la skali nk tgk match tu..ha tu kira first time lah.so that was it,first time tgk i just fell for the game.match after match,i learned how to act watch a football match,bnda2 mcm corner,offside,red yellow card,tackle2 and mcm mna football is the only sport yg player2 ny tere brlakon.trtiup sikit pn jatuh brguling mcm kena karate.

so lps tu strt tgk premier league..trus minat liverpool fc.from liverpool i noticed another thing yg made football best,the crowd.for me,liverpool fans xsame dgn fan team lain.spirit dia lain.fan team lain might kjp minat kjp x..tp liverpool fan?setia dia lain mcm.and i can compared the noise kat anfield dgn stadium team lain.beza smangt dia.
'asl xtgk chelsea main wani?dh 4 dorg skor.liverpool 0 lgi'
'tau..ntahla..rse lgi best tgk liverpool'

i have uncle yg jd coach bola.from him,i learned bnda lain plak,mcm mna nk tgk bola dgn tactics.mcm mn formation bole impact cra player main n can produce more shots on goal.so bla tgk bola,dia akn compare both team pny tactical so i know team mne tere and player mn tere.bla dh tau bnda2 mcm ni,final score isnt the only important thing.cara dorg main tu yg pnting.the best team wont always win a match.wht they say are true,football is a cruel game.

sjk dh pndai tgk tactics,strt baca newspaper bhgian bola.bc ap reporter tu tulis..and how dia critic smua bnda.then tgk2 player2 pny interview..by 12 or 13 aku da ad cita2.nk jd football journalist.i remember angan2 bla ulas pasal match kt newspaper then ppl baca,they will say'yah this girl is right.how come the manager couldnt think like her'.
then bla ad ap2 cup lah,i will be there intrview the player,coach,fans..tgk every game then write for the morning headlines.itll be easy for me..to write sumthing i have passion at.plus i know how the game works.

tp,bla dh sedar yg act im a malaysian citizen,its not that easy pursuing that dream..bola kt malaysia ni dh corrupt dgn politik.so ssh nk capai pegi international.
skrng bla tgh tgk wrld cup..how aku tr pk tactic2 dorg main..bole compare team tu dgn team ni..ap silap coach..tringt blk the childhood dream,angan2 bnda ni bole buat aku jd somebody.of coarse la xsmua opinion aku btl but stll there are ppl out there yg bla bc news,dorg prcaya je ap journalist tu tulis.

i wish i have the guts utk capai angan2 tu.

3 comments:

  1. kau nak tau something tak. kte tgh tgk satu lecture ni kat youtube, tajuk die Achieving Your Childhood Dreams. tgh tunggu loading lama, pegi la baca blog kau jap. pastu tgk title the childhood dream. gile terkejut beruk!!! kau tau kan perasan terkejut mcmane. tu je la nak bgtau. heh

    anyway, lecture kte nak tgk tu best. sbb mcmni cerita die. lecturer university yg bg lecture
    tu nama die randy pausch. die ade pancreatic cancer. dah setahun lebih dah going to treatment, pastu doctor ckp cancer die dah merebak, tak boleh buat ape dah. die ade beberapa bulan je nak hidup. pastu lepas die tau die nak mati tu die nak bagi last lecture kat student2 die kat university tu, tajuk die Achieving Your Childhood Dreams. pastu dah merebak kat youtube, kat tv, berita semua. semua org tgk, dah famous la last lecture tu. semua org kata best, mcm motivated bila dgr ape die ckp. and sedih jgk.

    and pastu beberapa bulan kemudian, professor tu pun mati. sedih kan.

    kalau kau nak tgk ni link die. tapi lama la lecture tu, 1 jam lebih. http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo&feature=channel




    tapi kalau kau nak tgk, tgk ni dulu. ni die dtg kat oprah, die summarized kan lecture tu. http://www.youtube.com/watch?v=BODHsU3hDo4&feature=related

    ReplyDelete
  2. post ni, kau nak buat trick bagi aku & mira faham pasal bola eh? :P

    ReplyDelete
  3. HAHAHA dini!sumpah aku bru prasan haha luahan hati la ni..just bgtau aku tgk bola xsme dgn most ppl tgk..ceycey..and aku brbakat jd journalist bola :P

    ReplyDelete